Bunda kuşkusuz, her yaşta insanın hemen hemen tüm tıp branşlarındaki hekimler tarafından spora yönlendirilmesinin payı da büyüktür. Ayrıca yazın fit görünme isteği de bu oranı iyice yükseliyor.
Ancak spora olan ilginin artmasının yanında, bilinçsiz yapılan spor aktiviteleri, yaralanmaları da beraberinde getirebiliyor.
“Sağlıklı olmak için yapılan spor, ardından birçok sağlık sorunlarını da getirebilmektedir” diyen Nev Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Bangin Bekir Candan, doğru ve bilinçli spor yapmanın önemine dikkat çekti.
Spor yaparken sakatlıkların önüne geçebilmek ya da en aza indirebilmek adına, spora başlanmadan önce yapılması gereken bazı önerileri olduğunu söyleyen Candan, ”Öncelikle sağlık taraması ile spora engel bir durumun olup olmadığı belirlenmelidir. Daha önceden bilinen sağlık problemi olanlar ise, spor yapmaya karar vermeden önce doktoruyla görüşmeli, riskli sporlardan uzak durmalıdır” dedi.
“Spora Başlamadan Önce 15-20 Dakika Isınma Ve Adaleleri Germe Egzersizleri Yapılmalı!”
Isınma hareketlerinin sporcu sağlığı için önemini vurgulayan Candan, “Isınma hareketleri, çalışan kaslardaki kan akışını hızlandırıp kas gerilmesini azaltarak, sakatlanma riskinizi azaltır ve performansı geliştirir. Isınmanın bir de psikolojik faydası vardır. Yoğun harekete hazırlanma evresi olan ısınma hareketleri, motivasyonu yükselterek, kişiyi havaya sokar ve böylece başarı şansı da artmış olur” ifadelerini kullandı.
En Sık Görülen Spor Yaralanmal
Spor yaralanmalarında en sık kas zorlanmaları, yırtılmaları, menüsküs ve kıkırdak yaralanmalarının eşlik ettiği çapraz bağ yaralanmaları, ayak bileği bağ yaralanmaları ve tendon yaralanmaları görüldüğünü söyleyen Op. Dr. Bangin Bekir Candan, bu yaralanmaların ilerleyen yaş, antrenman disiplini ve cinsiyetten etkilendiğini belirtti.
Spor Yaralanmalarında İlkyardım
Spor yaralanması gerçekleşmesi durumunda, yapılması gerekenlere de değinen Dr. Candan, “Yapılan sporu hemen bırakılmalıdır. Sonra sakatlanan bölgeye kompresyon bandajı ve üstünden buz kompresi uygulanmalıdır. Eğer alt ekstremitede sorun varsa, asla üzerine ağırlık verilmemelidir. Ardından mutlaka bir doktora görünmeli ve daha sonra, ciddi problem yaratabilecek zedelenmelerin acilen ve kısa sürede tedavisi yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
-
Op. Dr. Bangin Bekir Candan Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Hemoroid (Basur) nedir? Neden ...
- Sınav stresi ile nasıl mücadel...
- Gastrit nedir, belirtileri nel...
- İnfluenza A sıklığı artıyor! D...
- Çocuklar kış hastalıklarından ...
- Rahim ağzı kanseri erken tanı ...
- Tırnak batması tedavi edilmezs...
- Obezite cerrahisi ile aşırı ki...
- Soğuyan havalarda içinizi ısıt...
- İleri yaştaki bel fıtığı korku...