Kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve buna bağlı olarak da kan şekeri yükselir. Diyabet ömür boyu süren bir hastalık olduğu için kişinin yediği besinlere dikkat etmesi gerekir.
Diyabetin oldukça yaygın bir hastalık olduğunu belirten Nev Esentepe Hastanesi Dâhiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Salim Çınar, kontrol altına alınmadığı takdirde kalp hastalığı, göz sorunları, böbrek rahatsızlıkları gibi çeşitli hastalıklara neden olabileceğini söyledi.
Erken teşhis ile kontrol altına almak mümkün
Dr. Çınar, hastalığın erken teşhis ile kontrol altına alınabildiğine dikkat çekerek, “Diyabeti olmayan bir bireyin kan şekeri düzeyi, açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde çıkması, diyabetin var olduğunu gösterir. Kısaca, kanda normalden yüksek şeker düzeyinin olması durumunda diyabet vardır” dedi.
Bazı kadınlarda gebelik döneminde şeker yüksekliğinin oluştuğunu ifade eden Dr. Çınar, özellikle 35 yaşın üstünde, ailesinde şeker hastalığı olan ve fazla kilosu bulunan kişilerin, hamileliklerinde diyabetin daha sık görüldüğüne dikkat çekti
Diyabet gebeliğe engel olmaz
Çınar, birçok kadının gebelikte diyabetin belirtilerini fark edemediğini ve genellikle bunun, yapılan tahliller esnasında anlaşıldığını dile getirerek, “Susuzluk, çok fazla yeme isteği, kilo kaybı, aşırı idrara çıkma, yorgunluk rahatsızlığın belirtileri arasındadır. Doktorların, hamileliğin 24-28. haftasında yaptıkları şeker yükleme testleri ile hamilelik diyabeti (gestasyonel diyabet) tanısı koyulur. Bu durumda diyetisyenler kişiye özel, anne ve bebek sağlığını koruyacak bir beslenme programı oluşturur. Ancak şunu unutmamak gerekir. Diyabet gebeliğe engel olmaz” diye konuştu.
Diyet dışında bazen insülin tedavisinin de uygulandığını anlatan Dr. Salim Çınar, anne adaylarının insülinden korktuklarını ancak korkmaya gerek olmadığını belirtti.
Kontroller ihmal edilmemeli
Gebeliğinde diyabet yaşayan kadınların biraz daha özverili olması gerektiğine değinen Uzm. Dr. Salim Çınar, kişinin kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.
Çınar, kontrol altına alınmamış gebelik şekerinin olması durumunda, bebeğin risk altında olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Şekerin yüksek olması, bebeğin iri olmasına ve bazı doğum problemlerine neden olabilir. Bazen yenidoğan problemleri ortaya çıkabilir. Diyabet kontrol altına alınmadığı takdirde, bebeğin anne karnında aniden ölmesine bile yol açabilir.”
Normal doğum yapılabilir
Dr. Çınar son olarak, diyabetik gebelerde sezaryen gerektirecek herhangi bir durum yoksa normal doğum yapılabileceğini de anlatarak, “Diyabet doğumdan sonra da takibe alınmalı. Değerler normalse, belirli aralıklarla tahlillere devam edilmeli. Ayrıca gebelik sonrası sağlıklı beslenmek, normal kiloda kalmak ve düzenli spor yapmak, sonraki gebeliklerde diyabet olma riskini azaltır” ifadelerini kullandı.
Popüler Yazılar
- Hamilelik belirtileri nelerdir...
- Akciğer kanserinin bir numaral...
- Boğaz kuruluğu neden olur? Boğ...
- Akciğer kanserine yakalanmamak...
- Check Up nedir? Check Up neden...
- Pankreas kanseri nedir? Pankre...
- Kış aylarında cilt bakımı nası...
- Kış aylarında sağlıklı beslenm...
- Meme kanserinde erken teşhis h...
- Mamografi erken tanı ve tedavi...