Toplumun büyük bir kesiminde görülen ve şiddetli ağrılardan dolayı da kişilerin yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkileyen böbrek taşı ile ilgili önemli bilgiler veren Nev Esentepe Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Samet Güngör, böbrek taşının genetik faktörlere bağlı olduğu gibi çeşitli etmenlerden dolayı da oluşabildiğini belirterek, bu soruna karşı en iyi koruyucu yöntemin, bol su tüketimi ve düzenli egzersiz olduğuna vurgu yaptı.
Böbrek taşlarının erkeklerde, kadınlara göre 3 kat fazla görüldüğünü kaydeden Op. Dr. Samet Güngör, “Bireylerin beslenme tarzı ve iklim değişikliği gibi çevresel faktörler, idrarda atılan kristallerin yoğunlaşmasına ve zamanla da birikip taş oluşumuna neden olmaktadır. En sık rastlanan belirtisi, karın kısmının yan tarafında yer alan böbreklerin bulunduğu bölgeye doğru ya da belin üst kısmının her iki tarafında da meydana gelen ağır sancılı ağrılardır. Aniden başlayan bu ağrılar, kişiyi hastanelerin acil servisine götürecek düzeyde şiddetli olabiliyor. Sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonları, sistinüri gibi böbrek hastalıkları, gut gibi sistemik hastalıklar böbrek taşı oluşumunu artırmaktadır” dedi.
Nasıl Tespit Ediliyor?
Böbrek taşı tanısında görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar tetkiklerinden faydalanıldığını aktaran Dr. Samet Güngör, “Böbrek taşının saptanabilmesi için direkt olarak röntgen grafi veya ultrasonografiden yararlanılır. Taşın görüntülenememe durumunda ise bilgisayarlı tomografi yöntemi uygulanır. Bu yöntem sayesinde kesin tanı ortaya konmaktadır” diye konuştu.
Sıvı Tüketimi Çok Önemli
Böbrek taşı oluşuma karşı bol sıvı tüketiminin dikkat edilmesi gereken en önemli konu olduğuna işaret eden Dr. Güngör, “Böbrek taşı oluşma riskine karşı bol bol su içmeli ve sıvı tüketilmelidir. Ayrıca tuz tüketimi de mümkün olduğunca azaltılmalı, düzenli egzersiz veya yürüyüş yapılmalıdır. Bunlara ek olarak, taş oluşumunu engelleyici önlemler alınmadığı takdirde, böbrek taşlarının çevresel ve genetik faktörlerden dolayı tekrar etme riskinin oldukça yüksek olduğunu da unutmamakta fayda var” ifadelerini kullandı.
Popüler Yazılar
- Hemoroid (Basur) nedir? Neden ...
- Sınav stresi ile nasıl mücadel...
- Gastrit nedir, belirtileri nel...
- İnfluenza A sıklığı artıyor! D...
- Çocuklar kış hastalıklarından ...
- Rahim ağzı kanseri erken tanı ...
- Tırnak batması tedavi edilmezs...
- Obezite cerrahisi ile aşırı ki...
- Soğuyan havalarda içinizi ısıt...
- İleri yaştaki bel fıtığı korku...