Nev Sağlık Grubu
EN
Varis nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

En sık karşılaşılan damar hastalıklarından biri olan varis hem estetik kaygıları hem de ağrıları beraberinde getiriyor ve hayatı olumsuz etkiliyor. Nev Sağlık Grubu Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Op. Dr. Fahri Hayri Atlı, varis hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Op. Dr. Fahri Hayri Atlı, varis hastalığının bacaklarda oluşan gece krampları, ağrı ve şişliklerle belirti verdiğini, hastanın bacağında genel bir rahatsızlık, ağırlık ve basınç hissinin baskın olduğunu belirtti.

Varisli damarların genellikle bacaklarda ve ayaklarda oluşan şişmiş ve genişlemiş damarlar olduğunu belirten Opr. Dr. Fahri Hayri Atlı, “Damar kapakçıkları, kanın geriye doğru akmasını önlemeye yardımcı olur. Bu kapakçıkların zayıflaması veya bozulması, kanın damarda birikmesine ve damarların genişlemesine yol açar” dedi.

Ailede varis öyküsü olan kişilerde varis gelişme riski daha yüksektir diyen Atlı, “Hamilelik, menopoz veya hormon tedavileri gibi hormonal değişiklikler varis oluşumunu etkileyebilir. Bir diğer sebebi ise Uzun süre aynı pozisyonda kalmak bacaklardaki damarlar üzerinde baskı yaparak varislere neden olabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Düzenli yürüyüş ve bacak egzersizleri, kan dolaşımını iyileştirebilir”

Varis tedavisi, varislerin şiddetine, semptomlara ve genel sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir diyen Atlı, düzenli yürüyüş yapmayı, aşırı kilo almaktan kaçınmayı, lifli gıdalar tüketmeyi ve kabızlıktan korunmayı önerdi.

Atlı, Uzun süre ayakta çalışanlar için düzenli mola verilmesi ve sıkı giysilerden kaçınılması gerektiğini de belirtti.