Nev Sağlık Grubu
EN
Uzmanlar klima çarpmasına karşı uyardı!

Son günlerde hava sıcaklıklarının aşırı şekilde artmasıyla beraber, kapalı ortamlarda yaygın olarak kullanılan klimaların sebep olduğu "Lejyoner Hastalığı" veya halk arasında "Klima Zatürresi" olarak bilinen hastalığa yakalananların sayısı da oldukça arttı.

 Nev Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Mustafa Kolsuz, yanlış klima kullanımı nedeniyle ortaya çıktığı için “Klima hastalığı” olarak da bilinen “Lejyoner hastalığı” ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

 Uzm. Dr. Mustafa Kolsuz, “Lejyoner hastalığı, Legionella adı verilen bakterinin yol açtığı ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon, kişiden bir başka kişiye temas yoluyla bulaşmaz. Bulaşma, solunum yoluyla gerçekleşir” dedi.

 “Grip ile benzer belirtiler gösterse de hastalığın sebep olduğu organizmalar gribe göre çok farklıdır” diyen Uzm. Dr. Kolsuz, “Hastalık mikrobu; su tesisatlarında, soğutma kulelerinde, havalandırma sistemlerinde çoğalarak bulaşır. Bu cihazların içinden geçen suların zerreciklerinin solunması veya istem dışı nefes yollarına kaçması ile ortaya çıkar. Günler içinde, kişinin yavaş yavaş hastalanmasına neden olur. Tedavi edilmediğinde de akciğere yerleşerek zatürreye sebep olabilir” ifadelerini ekledi.

“Hastalığın belirtileri 2 ile 10 gün sonra ortaya çıkar”

Lejyoner hastalığı belirtilerinin, genellikle bakteriye maruziyetten 2 ile 10 gün sonra ortaya çıktığını belirten Dr. Kolsuz, “Baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, titreme, yorgunluk, yüksek olabilen ateş balgamlı ya da bazen kanlı öksürük, göğüs ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi ile ilişkili belirtiler, Nefes darlığı, Zihinsel karışıklık, bilinç bulanıklığı, ajitasyon gibi nörolojik değişiklikler hastalıkta kendini gösterir” dedi.

 “Klima yaklaşık 22- 23 derece civarında olmalı”

 Uzm. Dr. Mustafa Kolsuz, klimalı ortamda uzun süre bulunan kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi verdi. Kolsuz, “Gün boyu yaklaşık her saat başı bir bardak su içilmelidir. Klima yaklaşık 22- 23 derece civarında bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Soğuk hava çıkış hızı (üfleme) en düşük şiddette olmalıdır. Soğuk hava çıkış yönü odanın tavanına dönük olmalı, sabit kalmalıdır. Klima uyuyan kişilerin üzerine direkt yönlenmemelidir. Hem pencere hem klimanın açık olduğu bir odada uyumak doğru değildir. Üşüme hissiyle uyanıldığında klimayı kapatılmamalı, sıcaklık ayarı 3- 4 derece artırılmalıdır” açıklamalarında bulundu.