Nev Sağlık Grubu
EN
Tiroid hastalığı günlük yaşamı etkiliyor!
Tiroid bezinin az çalışması, tiroid hormonlarının az üretilmesiyle kanda hormonların düşük olması durumudur. Tiroid bezinin aşırı çalışması ise tiroid hormonlarının fazla miktarda salgılanmasıyla ortaya çıkar.

 

Tiroid bezi hastalıklarının hakkında açıklamalarda bulunan Nev Esentepe Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Hakan Akay, rahatsızlığın tiroid bezinin az çalışması, aşırı çalışması, tiroid bezi iltihabı ve guatr olarak ortaya çıktığını söyledi.

 

Tiroid hastalıklarının genellikle iyot eksikliği ve genetik faktörlere bağlı olduğunu ifade eden Dr. Akay, “Bu hastalığın özellikle genetik özellikler sonucunda görülme olasılığı oldukça yüksek. Ancak aynı zamanda çevresel faktörlerin de etkili olduğu unutulmamalı” dedi.

 

Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir

 

Tiroid bezinin aşırı çalışmasının özelikle sıcak havaların kendini fazlasıyla hissettirmesi ile birlikte, kişilerin sıcağa tahammülsüzlüğünün artması, halsizlik, iyi beslenmeye rağmen kilo alamama gibi belirtileri olduğunu dile getiren Akay, bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Uzm. Dr. Hakan Akay, troidin az çalışmasına bağlı olarak da kadınlarda adet düzensizliği yaşanabileceğini belirterek, “Tansiyon yükselmesi ve ani kilo alımı da tiroidin az çalışmasının belirtileri arasındadır. Tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda ilk olarak ilaç tedavisine başlanması gerekiyor. Tedavi ile hormonların normal seviye çekilmesi sağlanır. Hastalığın durumuna göre cerrahi ya da levotiroksin tedavisi uygulanır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale ancak kanser şüphesi varsa, ya da kanserli olmayan nodül; yutma, nefes almada problemlere neden olacak şekilde büyümüşse ancak o zaman uygulanır” diye konuştu.

 

###