Nev Sağlık Grubu
EN
Stres ve yanlış beslenme, huzursuz bağırsak sendromuna yol açıyor!

Huzursuz bağırsak sendromu, sindirim sistemi üzerindeki etkileri nedeniyle yaygın bir rahatsızlıktır diyen Nev Sağlık Grubu Genel Cerrahi Bölümünden Op. Dr. Ahmet Arslanoğlu, önemli bilgiler paylaştı.

Dr. Arslanoğlu, “Semptomlar arasında karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve dışkı alışkanlıklarında değişiklikler yer alır. Genellikle karın bölgesinde rahatsızlık hissi veya kramplar olabilir. Ağrı genellikle dışkı yaptıktan sonra azalabilir. Karında şişkinlik hissi ve aşırı gaz oluşumu sık görülen belirtilerdendir. Bazı kişiler, yemeklerden sonra rahatsızlık hissi, mide bulantısı veya yorgunluk gibi ek semptomlar da yaşayabilir. Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve bazen yaşam tarzı, stres veya belirli yiyecekler semptomları tetikleyebilir” dedi.

“Stres en büyük sebep”

Huzursuz bağırsak sendromu sosyal yaşamı da olumsuz etkiliyor diyen Arslanoğlu, “Stres, vücudun sindirim sistemi üzerindeki işleyişini etkileyebilir. Stresli durumlarda, sindirim sistemi üzerindeki kaslar gerilebilir veya spazm yapabilir, bu da karın ağrısı, kramplar ve diğer sindirim sorunlarına yol açabilir. Düzenli egzersiz, dengeli bir diyet ve gerektiğinde profesyonel destek (terapi veya danışmanlık) yer alabilir. Bu yöntemlerin bazıları, IBS semptomlarını hafifletmeye ve genel yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir” açıklamalarında bulundu.

“Özel diyet planı yapılmalı”

Huzursuz bağırsak sendromu olan kişilere özel diyet planı hazırlanması gerektiğini belirten Op. Dr. Ahmet Arslanoğlu, Lif, IBS semptomlarını yönetmede önemli bir rol oynayabilir. Kabızlık baskın IBS olan kişiler için çözünür lif (örneğin, yulaf ve meyveler) faydalı olabilir. İshal baskın IBS olanlar için ise çözünmez liften (örneğin, tam tahıllar ve sebzeler) kaçınılabilir. Hangi yiyeceklerin semptomları tetiklediğini belirlemek için gıda günlüğü tutmak faydalı olabilir” dedi.