Normal Doğum Süreci ve Faydaları: Nev Sağlık Grubu

Doğum, kadın bedeninde doğal bir süreç olmasına rağmen her kadının doğumu benzersiz ve özel bir olaydır. Aynı annenin bile ikinci ve üçüncü doğumları arasında farklılıklar olabilir. Bazı doğumlar bir iki saat içerisinde gerçekleşirken, bazıları annenin fiziksel ve duygusal durumunu zorlayabilir. Doğum süresinin ne kadar süreceğini ve nasıl geçeceğini önceden tam olarak bilemeseniz de normal doğum süreçleri hakkında bilgi sahibi olarak kendinizi daha hazır hissedebilirsiniz. Nev Sağlık Grubu olarak normal doğumu destekliyoruz ve bu süreçte size en iyi şekilde yardımcı olmayı hedefliyoruz.

Normal Doğumun Evreleri

Normal doğum, üç evreden oluşur:
  1. Birinci Evre: İlk düzenli kasılmaların başlamasından tam dilatasyona kadar geçen süredir. Bu evrede rahim ağzı açılmaya başlar ve mukus tıkaç atılır. Birinci evre, doğumun en uzun süren evresidir ve tüm doğum süresinin %85-90'ı bu evrede geçer.
  2. İkinci Evre: Tam dilatasyondan bebeğin doğmasına kadar geçen süredir. Bu evrede sancılar en üst seviyededir ve anne adayında irade dışı ıkınma hissi başlar. İlk doğumlarda yaklaşık bir saat, sonraki doğumlarda yarım saat kadar sürebilir.
  3. Üçüncü Evre: Plasentanın ayrılması ve çıkması ile sonlanan süredir. Bebek doğduktan sonra annenin dikkati bebeğine kayar. Plasenta ayrıldıktan sonra rahim kontrol edilir ve gerekirse dikişler atılır.

Birinci Evre: Doğumun Başlangıcı

Birinci evrede rahim ağzı açılmaya başlar ve doğum sancıları düzenli olarak 8-10 dakikada bir gelir. Rahim ağzını kapatan mukus tıkaç hafif kanlı bir şekilde atılır. Bu evrede yapılabilecek rahatlatıcı aktiviteler şunlardır:
  • Hafif yürüyüşler yapmak
  • Ilık bir duş almak
  • Rahatlatıcı müzik dinlemek
  • Doğum eğitimlerinde öğretilen nefes tekniklerini uygulamak
  • Pozisyon değiştirmek
Bu evrede rahim ağzı yaklaşık 6-7 cm açıldığında su kesesi açılır. Su kesesi açıldıktan sonra ağrılar azalabilir ancak daha sonra tekrar artar. Bu süreçte bebeğinizin kalp atışları ve rahim ağzının açılması doktor tarafından takip edilir.

İkinci Evre: Doğum Anı

Rahim ağzı tam açıldığında doğum başlamış demektir. Sancılar 2-3 dakikada bir gelir ve 60-70 saniye sürer. Anne adayında ağrılarla birlikte ıkınma hissi başlar. Bu evre ilk doğumlar için yaklaşık bir saat, sonraki doğumlar için yarım saat kadar sürebilir. Bu evrede sancılarla birlikte kuvvetli ıkınmak önemlidir. Bebek doğum kanalında ilerler ve sonunda doktor bebeğin başını görür.

Üçüncü Evre: Plasentanın Çıkışı

Anne adayı bu evrede rahatlamış ve bebeğini kucağına almıştır. Bazı hastaneler bu evrede annenin emzirmesine izin verir. Plasentanın ayrılması sonrası rahime masaj yapılır ve plasenta çıkarılır. Bu evre yarım saatten fazla sürmez. Vajina ve vajina girişi kontrol edilir ve gerekirse yırtıklar dikilir. Doğum tamamlandıktan sonra annenin kanaması kontrol edilir.

Normal Doğum Belirtileri

Normal doğumun çeşitli belirtileri vardır ve her anne adayında bu belirtiler farklılık gösterebilir. Bu belirtiler şunlardır:
  • Nişan (kanlı akıntı): Mukus tıkaç hafif kanlı bir şekilde atılır.
  • Düzenli kasılmalar: Kasılmalar düzenli hale gelir ve şiddetlenir.
  • Suyun gelmesi: Amniyon sıvısı akar.
  • Sırt ağrısı: Kasılmalar sırt kaslarına etki eder.
  • Hafifleme hissi: Bebeğin başı doğum kanalına oturur.
  • Sık idrara çıkma: Bebeğin aşağıya inmesi sonucu idrar kesesi sıkışır.
  • Enerjik ve mutlu hissetme: Doğuma az bir süre kala annede enerji ve mutluluk hissi artar.

Normal Doğumun Faydaları

Anne İçin Faydaları

• Enfeksiyon ve kanama riski en az düzeydedir.
  • Doğum sonrasındaki ağrı şikayeti daha azdır.
  • Anneler hastaneden daha erken taburcu olurlar.
  • Normal doğum yapan kadınlar kendilerini güçlü hisseder ve başarı duygusu yaşarlar.
  • Ağrı ile baş etmede kontrol duygusu yardımcı olur.

Bebek İçin Faydaları

• Bebek, doğum sırasında bakterilerle tanışır ve bu bağışıklık sistemi için önemlidir.
  • Anne ile bebek daha hızlı buluşur, bu ilk bağlanma için kritiktir.
  • Annenin sütü daha hızlı gelir ve bebek daha hızlı beslenebilir.

Nev Sağlık Grubu Hastaneleri'nde normal doğum süreci desteklenmekte ve bu süreçte annelere en iyi şekilde yardımcı olunmaktadır. Her kadının doğumu özel ve kendisine özgüdür, bu nedenle en doğru kararı siz ve hekiminiz birlikte almalısınız. Doğumunuzun sağlıklı ve güzel geçmesi dileğiyle. Nev Sağlık Grubu olarak normal doğumunuzu destekliyor ve size bu süreçte en iyi hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Hekimlerimizle birlikte doğum sürecinizi planlamak ve doğum öncesi, sırası ve sonrasında yanınızda olmak için buradayız. Unutmayın ki, normal doğum ile ilgili düşüncelerinizi ve duygularınızı hekiminizle paylaşmak, anne olarak sizin en doğal hakkınızdır. Doğumunuzun sağlıklı ve güzel geçmesi dileğiyle...