Nev Sağlık Grubu
EN
Katarakt tedavisinde cerrahi çözüm

Görmeyi sağlayan merceğin saydamlığını yitirmesi sonucunda meydana gelen göz hastalığın adı katarakttır ve kişide bulanık bir görüşe yol açmaktadır.

 

Kataraktın görme duyusunun azalmasıyla sonuçlanan bir hastalık olduğunu ifade eden Nev Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Özgür Mutluer, “Göz içinde yer alan ve sinir bulunmayan mercek üzerinde bulanıklık oluşur. Sarı ve kahverengi renklenmeler meydana gelir ve sonucunda görme duyusu azalır. Gelişen teknoloji ile etkili cerrahi çözüm sağlanabiliyor. Dolayısıyla katarakt operasyonu korkulacak bir ameliyat değil” dedi.

 

Kataraktın ileriki yaşlarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Mutluer, bu hastalığın yalnızca yaşa bağlı olmadığını ve doğuştan da var olabileceğini belirtti.

 

Belirtileri nelerdir?

 

Katarakt belirtilerinin genellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıktığına dikkat çeken Op. Dr. Özgür Mutluer, “Başlarda belirti vermeyebilir. Bulanıklaşma her geçen gün artar ve bununla birlikte görüş kalitesi olumsuz etkilenir. Günlük rutin işler yapılamayacak dereceye gelinebilir” uyarısında bulundu.

 

Dr. Mutluer, şöyle devam etti: “Uzağı ve yakını görememe, renklerin zor seçilmesi, göz ve baş ağrısı, ışıkta görüşün daha da kötüleşmesi gibi belirtiler, kataraktı akla getirmelidir.”

 

Tedavisi mümkün

 

Öncelikle göz merceğinin ne derece etkilendiğini öğrenmek amacıyla kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Op. Dr. Özgür Mutluer, “Hastanın hiçbir şikâyeti olmasa dahi rutin göz muayeneleri sırasında katarakt fark edilebilmektedir. Bu hastalık maalesef önlenebilecek bir hastalık değil ve ilaç tedavisi ile de iyileşmez. Tek çözüm ameliyattır” dedi.

 

Hastalığın ilk dönemlerinde gözlük kullanılabileceğine dikkat çeken Mutluer, “İlk evrelerde gözlük kullanarak belirtiler geçici olarak giderilebilir ve rutin işler daha rahat yapılabilir” şeklinde konuştu.

 

Ameliyat kolay ve hızlı gerçekleşir

 

Katarakt ameliyatının kolay ve hızlı bir şekilde yapılabildiğini vurgulayan Nev Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Özgür Mutluer açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Ameliyattan önce gözün çevresi lokal anestezi yardımıyla uyuşturulur. Ardından küçük bir kesi yapılır ve özel bir teknik ile bulanıklaşan mercek çıkartılır. Akabinde gözün içine multifokal lens yerleştirilir ve böylelikle görüş kalitesi iyileştirilir. Bu işlem ortalama yarım saat sürmektedir ve ameliyat sonrası 4 hafta boyunca göz damlası kullanılmalıdır. Kişi, bekleme süresi olmadan ilk andan itibaren gözünü kullanabilir ve sağlıklı bir şekilde görebilir.”

 


###