Nev Sağlık Grubu
EN
Gebelik takip süreci doğru şekilde yönetilmeli

Bir kadının hayatında yaşadığı en önemli deneyimler arasında yer alan gebelik ve doğum süreci, sağlıklı bir bebek dünyaya getirme noktasında hem anne hem de baba adayları için 40 hafta boyunca en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Nev Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Esra Arık, gebelik takip süreciyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Her adım itinayla takip edilmeli

Gebelik sürecinde rutin kontrollerin yanı sıra, alınması gebeliğe hazırlık aşamasının ve gebelik takip sürecinin doğru bir şekilde planlanarak yönetilmesinin önemine değinen Dr. Arık, “Anne adayına gebelik tanısı konulduğu andan itibaren doğuma kadar olan süreçte, kadının hem psikolojisinde hem de fiziki durumunda belirgin değişimler gözleniyor. Bu değişimleri bebeğin gelişimi de izlemektedir. Gebeliğin başından, doğum sonrasına kadar anne ve bebeğin durumunu değerlendirmek, anne-babayı bilgilendirmek, anne ve bebekle ilgili olası sorunları önlemek veya tespit etmek amacıyla yapılan muayeneler, sağlıklı bir doğum için en önemli adımlar arasındadır. Bu süreç, adım adım ve titiz bir şekilde takip edilip, en iyi şekilde yönetilmeli” dedi.

Süreklilik isteyen bir süreç

Gebelik takibinin, çiftlerin gebelik planladığı andan itibaren başlamasının daha doğru olduğunu aktaran Dr. Arık, “Gebelik sürecinden önce, annede gebelikle ilgili veya başka bir konuda problem varsa gerekli araştırmalar yapılarak, tanı ve tedavinin başlaması, gebeliğe hazırlık aşamasında vitamin desteğinin başlaması, ayrıca ailenin gebelik hakkında doğru bilgilendirilmesi çok önemli. Bu sayede, annenin gebeliğe en sağlıklı şekilde başlaması hedefleniyor. Bunun yanında gebelik öncesi, gebelik ve gebelik sonrası bakım da tüm detaylarıyla titiz bir şekilde yürütülmesi gereken bir süreç. Yani süreklilik istiyor” ifadelerine yer verdi.

###