Nev Sağlık Grubu
EN
Diş hassasiyeti neden olur? Diş hassasiyeti nasıl geçer?

Nev Sağlık Grubu Diş Hastalıkları bölümünden Dt. Ayşe Göknur Turguter, diş hassasiyetinin nedeninin kişiden kişiye değişebileceğini belirterek, genel olarak aşınmış diş minesi nedeniyle açığa çıkan dentin yüzeyinin bu duruma sebep olduğunu söyledi.

Diş hassasiyeti hakkında açıklamalarda bulunan Nev Sağlık Grubu Diş Hastalıkları bölümünden Dt. Ayşe Göknur Turguter, diş hassasiyetinin oldukça sık görülen bir diş sorunu olduğunu söyledi. Bu sorunun daha çok 20 ile 50 yaş aralığında görüldüğünü ifade eden Turguter, “Diş hassasiyetinin nedeni kişiden kişiye değişse de genel olarak aşınmış diş minesi nedeniyle açığa çıkan dentin yüzeyi bu duruma sebep olur. Yani diş hassasiyeti, dişin dentin kısmında görülür. Dişin dentin kısmında meydana gelen ani soğuk sıcak, ekşi tatlı besinler ya da asitli içecekler tüketildiğinde meydana gelen sızı diş hassasiyeti olarak adlandırılır ve bu durum kişiyi oldukça rahatsız edebilir” dedi.

Diş minesinin dişin dış tabakasını koruyan sert bir madde olduğunu ifade eden Turguter, diş minesi aşındığında, altındaki dentin tabakasının ortaya çıktığını kaydetti. Turguter, “Dentin, dişin sinirlerine daha yakın olduğundan, hassasiyet artabilir. Diş etlerinin geriye çekilmesi, sementin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dişlerin içinde oluşan çürükler veya hasar, sinirlerin uyarılmasına yol açabilir. Sert diş fırçaları veya asidik içecekler diş minesine zarar verebilir ve diş hassasiyetine neden olabilir. Ayrıca diş gıcırdatma veya sıkma, diş minesinin aşınmasına ve hassasiyete neden olabilir” diye konuştu.

Tedavi edilmesi gereken bir sorun

Diş hassasiyetinin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorun olduğuna dikkat çeken Turguter, bu durumun birçok insanın yaşadığı rahatsız edici bir durum olabileceğine dikkat çekti. Turguter, diş hassasiyetini azaltmak veya geçirebilmek için şu yöntemlerin denenebileceğini söyledi:

Hassasiyet azaltıcı diş macunları: Diş hassasiyetini azaltan özel diş macunları kullanabilirsiniz. Bu ürünler içerdikleri mineraller ile dişin kendini onarmasına yardımcı olarak  hassasiyeti azaltabilir.

  Yumuşak diş fırçası Kullanımı: Sert kıllı diş fırçaları diş etlerini ve diş minelerini zedeleyebilir. Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmak bu riski azaltabilir.

  Nazik diş fırçalama: Dişlerinizi nazikçe fırçalamak, diş etlerinin zarar görmesini ve diş minelerinin aşınmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Florür içeren ürünler: Florür, diş minesini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Florürlü diş macunları veya ağzınızı çalkalamak için kullanılan florür solüsyonları etkili olabilir.

Asidik gıdalardan kaçınma: Portakal, limon, asidik içecekler gibi asidik yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi diş yüzeyinde aşınmalara yol açarak diş hassasiyetini artırabilir. Bu tür yiyeceklerden kaçınmak faydalı olabilir.

 Diş hekimi kontrolleri: Diş hassasiyeti bazen diş çürükleri, diş eti hastalıkları veya dişlerdeki diğer problemlerden kaynaklanabilir. Bu yüzden düzenli diş hekimi kontrolleri yaptırmak önemlidir.

 Diş hekimi tavsiyeleri: Diş hekiminiz, hassasiyeti azaltmak için özel tedavi veya uygulama önerebilir. Örneğin, diş minesini kaplamak veya özel tedavi uygulamak gibi.

Şekerli gıdalardan kaçınma: Şekerli yiyecek ve içeceklerin fazla tüketilmesi diş hassasiyetini artırabilir. Şekerli gıdalardan uzak durmak bu durumu hafifletebilir.