Nev Sağlık Grubu
EN
Uyuz Hastalığından Nasıl Korunabilirsiniz!


Kolay bulaşabilirliği ve halk arasında uyuz böceği olarak bilinen ve insan gözüyle fark edilmeyecek kadar küçük olan sarcoptes scabiei von hominis adlı parazitin okul, hastane, bakım evi ve giyim mağazaları gibi yerlerde daha sık rastlandığını ifade eden Nev Esentepe Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Adnan Öbek, “Uyuz vakalarının görülme sıklığının sonbahar ve kış aylarında artış gösterir. Uyuz her yıl bu şekilde sık görülür. Son 3 yıldır daha da arttı” dedi.

Şiddetli kaşıntı geceleri ve sıcak ortamlarda artış gösterebilir

Uyuza yakalanan kişiye karşı panik yapılmaması ve sıkı temastan kaçınılması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Adnan Öbek, “Biz her gün 3-5 uyuz vakasına yaklaşıyor, muayene ediyoruz. Hemen bulaşacak diye bir şey yok. Hastalığın bulaşmasından sonra 4-6 hafta süren bir kuluçka dönemi bulunmakta. Kuluçka süresinden sonra geceleri ve sıcak ortamlarda artış gösteren şiddetli kaşıntı, hastalığın belirtilerinden biri. Kaşıntı kadınlarda meme bölgesi, göbek deliği çevresi, koltuk altı ve kalça bölgesinde yoğunken erkeklerde genital bölge, koltuk altı, bel bölgesi ve kalçalarda yoğunluk göstermekte. Bu bölgelerde kaşıntıları olan vatandaşların mutlaka ihmal etmeden dermatoloğa görünmesi gerekir” dedi.

İyileşmeden sonra birkaç hafta daha sürebilir

Uzm. Dr. Öbek, “Uyuz hastalığının tanısı konulduktan sonra hekim tavsiyesiyle krem ve losyonlardan oluşan bir tedavi uygulanır. Bu krem ve losyonlar kaşıntının arttığı zaman genellikle gece saatlerinde boyundan aşağı doğru tüm cilde uygulanır. Hastanın sabah duş alması gerekir. Bazı vakalarda hekim, oral ilaçların yanı sıra kaşıntı ve diğer semptomları hafifletmek için ek ilaçlar verebilir. Uyuz tedavisi sonrasında kaşıntı genellikle hızla azalır ancak bazı durumlarda enfeksiyonun iyileşmesinden sonra birkaç hafta da sürebilir” dedi.

Çocuklarda daha şiddetli görülebilir

Son olarak, uyuzun çocuklarda da görülebildiğini belirten Uzm. Dr. Adnan Öbek, “Çocuklar daha çok kaşıdığı için enfekte nodüler lezyonlar daha çok görülmektedir. Hastalığın tanısı konulurken fiziki muayenenin yanı sıra hastanın öyküsü ve şikayetleri de tanı koymada belirleyici faktörler arasındadır. Eğer çocuğa uyuz hastalığı teşhisi koyuluyorsa aileden olan diğer bireyler de kontrolden geçer. Bulaşma riski yüksek olmasından dolayı diğer kişilerin de kontrolden geçmesinde fayda vardır” diyerek sözlerine son verdi.