Nev Sağlık Grubu
EN
Tekrar Eden Orta Kulak Enfeksiyonları Çocuklarda İşitme Sorunlarına Neden Olabilir!

Özellikle, büyümekte olan çocukların %50’den fazlasında (özellikle 3 yaşından önceki dönemde), en az bir defa orta kulak enfeksiyonu oluşmaktadır.

Çocuklarda soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıkları takip eden bir-iki günde, bu enfeksiyonun ortaya çıkabileceğini belirten Nev Esentepe Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Önder Akdeniz, çocuklarda genellikle 3 çeşitte orta kulak enfeksiyonu gözlendiğini söyledi.

Dr. Akdeniz bunları; orta kulakta hızlı gelişen geçici enfeksiyonlar, sürekli nükseden/tekrar eden enfeksiyonlar ve orta kulakta tedaviye dirençli yapışkan, genellikle ağrısız sıvının birikimi olarak sıraladı.

Yapılan ilk muayene sonrası tanı konabilir

İlk muayene sonrası tanının konabildiğini belirten Op. Dr. Önder Akdeniz; “Otoskop adı verilen bir aletle kulak zarını inceliyoruz. Orta kulak iltihabının tipine göre değişen belirtiler görülür. Bakteri sonucu oluşmuş iltihap varsa, kulak zarı kızarmış ve şişmiştir. Kulak zarı, bazı vakalarda deliktir ve akıntı görülebilir. Bakterinin neden olmadığı, östaki borusunun tıkanması sonucu oluşan iltihapta zar, içe doğru çökmüş bir haldedir. O şekilde tanıyı koyabiliyoruz” dedi.

Orta Kulak İltihabından Korunmak İçin

Op. Dr. Önder Akdeniz, bebeklerin anne sütüyle beslendiği andaki pozisyonu, biberonla beslenmeye göre hastalığı önlemede daha etkin olduğunu ve yapılan araştırmalarda, oturarak beslenen bebeklerin, orta kulak iltihabına daha az yakalandığı sonucunu da paylaştı.

Çocukları sigara dumanından korumanın da riski azaltmak için uygun bir yöntem olduğunu belirten Akdeniz, çocukları mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak tutmanın, üst solunum yolu enfeksiyonlarını ve dolaylı olarak da orta kulak iltihabı gelişme riskini azaltacağını eklerken, anne sütündeki maddelerin bağışıklık sağlayarak, hastalığa yakalanma riskini azalttığının da unutulmaması gerektiğini söyledi.