Diyetisyen Seher Dallı, sahurda kilo kontrolü sağlamak için kahvaltının tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek, iftarda ağır yemekler yenilmemesini ve iftardan 1 saat önce veya 1 saat sonra, yürüyüş ve hafif egzersizlerin yapılmasını önerdi.
Oruç tutulan saatler vücut için bir dinlenme süresidir. Normalde sürekli besin tüketildiǧi zaman insülin hormonu devreye giriyor ama uzun bir süre aç kalındıǧında, bu hormon terbiye edilmiș oluyor.
Ramazan ayında sağlıklı beslenme yöntemleriyle ilgili bilgiler veren Nev Esentepe Hastanesi’nden Diyetisyen Seher Dallı, bu dönemde tutulan oruçlar boyunca aç kalmanın, vücudu olumlu yönde etkilediğini belirtti.
Kiși saǧlıklı ise oruç tutmanın saǧlık açısından bir sorun olușturmayacaǧını, hatta olumlu etkiye sahip olacaǧını belirten Dallı, organ yetmezliǧi olan hastalara, hamilelere ve yetișme çaǧında olan çocuklara, oruç tutmanın tavsiye edilmediǧini kaydetti.
Su tüketimi iftar ve sahur arasına yayılmalı
Oruç süresi boyunca tek dezavantajın su tüketilememesi olduğunu aktaran Dallı, gerekli su ihtiyacının iftar ve sahur arası karșılanmasının çok önemli olduǧunu vurgulayarak, “Günlük en az 2 litre olan su ihtiyacımızı, yalnızca iftar veya sahurda hızlıca tüketmemek gerekir. Onun yerine, su tüketimini iftar ve sahur arasına yaymak gerekir” dedi.
Sahurda kahvaltı önemli
Sahurda kilo kontrolü saǧlamak için kahvaltının tercih edilmesi gerektiǧini belirten Diyetisyen Seher Dallı, aynı zamanda protein alımının da artırılması gerektiǧine dikkat çekti.
Sahurda yumurta, peynir, süt, söǧüş tabaǧı ve beyaz ekmek yerine de tam buǧday veya çavdar ekmeǧi tüketimini öneren Dallı, protein ve lif yönünden zengin beslenmenin doygunluǧu artırdıǧını vurguladı.
İftarda aǧır yemekler yenmemeli
İftara 2 kuru kayısı veya hurmayla bașlayıp, ardından bir kase çorba içmeyi öneren Dallı, hazımsızlık problemi yaşamamak ve porsiyon kontrolünü sağlamak için çorbayı içtikten sonra, 10 dakika bekleyip ana yemeǧe geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Dallı, ana yemeklerde, kızartma gibi sağlıksız pişirme yöntemlerinden uzak durulup, kıymalı sebze yemeği veya az yağlı et/tavuk/köfte tüketiminin yanında, haşlama/fırın sebzelerinin birlikte alınması gibi protein ve sebzenin birleştirilmesinin, sağlık açısından daha avantajlı olduğu belirtti.
Dallı ayrıca nohut, mercimek gibi bitkisel protein ve lif içeren yemeklere de haftada 2 defa yer verilmesi gerektiğinin üzerinde durdu.
Spor faydalı olacaktır
Ramazan ayında sporun önemini de vurgulayan Diyetisyen Seher Dallı, iftardan 1 saat önce veya 1 saat sonra yürüyüş ve hafif egzersizlerin yapılmasını önerdi.
Son olarak, Ramazan ayında doǧru beslenildiǧinde kilo vermenin mümkün olduǧunu vurgulayan Dallı, “Ramazan ayında kilo alınıyorsa, beslenme tarzı sorgulanmalıdır” açıklamasında bulundu.
-
Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Hamilelik belirtileri nelerdir...
- Akciğer kanserinin bir numaral...
- Boğaz kuruluğu neden olur? Boğ...
- Akciğer kanserine yakalanmamak...
- Check Up nedir? Check Up neden...
- Pankreas kanseri nedir? Pankre...
- Kış aylarında cilt bakımı nası...
- Kış aylarında sağlıklı beslenm...
- Meme kanserinde erken teşhis h...
- Mamografi erken tanı ve tedavi...