“Mide kanserinin kesin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı risk faktörleri belirlenmiştir” diyen Nev Sağlık Grubu Genel Cerrahi bölümünden Op. Dr. Ahmet Arslanoğlu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Arslanoğlu, “Helikobakter pylori enfeksiyonu, mide ülserine ve gastrite neden olan bu bakteri, mide kanseri riskini artırır. Ailede mide kanseri öyküsü olan kişilerde risk daha yüksektir. Tuzlu, tütsülenmiş ve işlenmiş gıdaların fazla tüketimi, yetersiz sebze ve meyve tüketimi riski artırabilir. Sigara ve alkol tüketimi, bu alışkanlıklar, mide kanseri riskini önemli ölçüde artırır. Fazla kilolu olmak, mide kanseri riskini yükseltir ve Geçmişte mide ameliyatı geçirmiş olanlarda risk biraz daha fazladır” dedi.
“Mide kanseri belirtileri nelerdir?”
“Mide kanserinin erken evrelerinde belirtiler genellikle hafif ve belirsizdir. Bu nedenle, hastalık genellikle ilerlediğinde fark edilir. En sık görülen belirtiler şunlardır” diyen Arslanoğlu, “Karın ağrısı ve rahatsızlık, iştahsızlık ve kilo kaybı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve şişkinlik, yutma güçlüğü, kanlı kusma veya dışkı, halsizlik ve yorgunluk” şeklinde ifadelerde bulundu.
“Mide kanseri tanısı nasıl konulur”
Arslanoğlu, “Mide kanseri tanısı, genellikle endoskopi ve biyopsi ile konulur. Endoskopi sırasında mideden alınan doku örnekleri (biyopsi) patolojik incelemeye gönderilir ve kanser hücreleri araştırılır. Ayrıca, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi görüntüleme yöntemleri de tanıda yardımcı olabilir” dedi.
Mide kanserinin tedavileri nelerdir?”
Mide kanserinin tedavisi, hastalığın evresine, yayılımına ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişir. Tedavi yöntemleri arasında;
* Cerrahi: Kanserli dokunun ve çevresindeki lenf bezlerinin çıkarılmasıdır.
* Kemoterapi: Kanser hücrelerini öldüren ilaçların kullanılmasıdır.
* Radyoterapi: Yüksek enerjili ışınlarla kanser hücrelerinin yok edilmesidir.
* Hedefe yönelik tedaviler: Kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını sağlayan belirli moleküllere yönelik ilaçların kullanılmasıdır.
* İmmünoterapi: Bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücreleriyle savaşmasını sağlamaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“Mide kanseri nasıl önlenir”
“Mide kanseri riskini azaltmak için alınabilecek önlemleri sıralayan Arslanoğlu, “Bol sebze ve meyve tüketmek, tuzlu ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak. Helikobakter pylori tedavisi, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonun tedavi edilmesi. Sigara ve alkolü bırakmak. Sağlıklı kiloyu korumak. Düzenli egzersiz yapmak. Mide kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi şansı yüksek olan bir hastalıktır. Bu nedenle, yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanız önemlidir” şeklinde uyarıda bulundu.
-
Op. Dr. Ahmet Arslanoğlu Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Mide kanseri nedir? Belirtiler...
- Göz hastalıklarında yapay zekâ...
- Kayak yaparken sakatlanmayın!...
- Deprem korkusuyla nasıl baş ed...
- Ofis çalışanlarını tehdit eden...
- Hemoroid (Basur) nedir? Neden ...
- Sınav stresi ile nasıl mücadel...
- Gastrit nedir, belirtileri nel...
- İnfluenza A sıklığı artıyor! D...
- Çocuklar kış hastalıklarından ...