Nev Sağlık Grubu
EN
Mevsim Geçişleri Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Davetiye Çıkarıyor

Mevsim geçişinin etkisi, hava kirliliği, kapalı ve kalabalık mekânlarda geçirilen uzun saatlerden ötürü, havadaki virüslerin de yaygınlaştığına vurgu yapan Nev Esentepe Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı, özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için bu sürecin hastalıklara adeta davetiye çıkardığını söyledi.

Dr. Kaymakçı; grip, öksürük, ishal, bronşit ve alerjik astım gibi hastalıklarla mücadele konusunda da önemli uyarılarda bulundu.

Bu dönemde, yeterince dikkatli ve tedbirli olunmaması, düzenli ve dengeli beslenememe ve yetersiz vitamin alımı gibi faktörlerin etkisiyle, toplum genelinde üst solunum yolu enfeksiyonlarının hızla artış gösterdiğini anımsatan Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı, özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişimlerinin, insanları hem bedensel hem de psikolojik yönden olumsuz etkilediğini söyledi.

Aşı Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Sonbahar mevsiminde, vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı damlacık yoluyla bulaşan üst solunum yolu enfeksiyonlarının (nezle, grip, farenjit, tonsillit, sinüzit) daha yaygın hale geldiğini aktaran Doç. Dr. Kaymakçı; “Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalar, astım ve diyabeti olanlar ile kanserden ötürü kemoterapi tedavisi gören kişiler, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha duyarlılardır. Bu kişilerde enfeksiyonlar, bronşit ve zatürre gibi daha ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına kolayca dönüşebiliyor. Bu yüzden kronik hastalığı bulunan kişiler, sonbaharda grip aşısı yaptırmalı ve belirli periyotlarda da zatürre aşısı olmalıdır” dedi.

Eller Sık Sık Yıkanmalı

Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı son olarak; bu aylarda hastalıklara yakalanmamak için yapılması gerekenleri sıralayarak; “Rüzgâra, soğuğa ve yağmura maruz kalmamaya özen göstererek, hava sıcaklığına uygun giyinmeliyiz. Mevsim sebze ve meyvelerini yeterince tüketmeli, bol su içmeli, özellikle de ellerimizi sık sık sabunla yıkamalı ve içerisinde bulunulan kapalı ortamı sık sık havalandırarak da üst solunum yolu hastalıklarına karşı gerekli önlemleri almalıyız. Aynı şekilde, mümkün olduğunca gün ışığından faydalanarak, düzenli spor yapmayı ve dengeli beslenmeyi de ihmal etmemek büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.