Nev Sağlık Grubu
EN
Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Nev Sağlık Grubu Genel Cerrahi / Meme ve Endokrin Cerrahisi bölümünden Op. Dr. Aydın Ulaş, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Meme kanseri, memeyi oluşturan süt bezleri ve meme başına uzanan süt kanallarını oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla gelişen bir tümöral oluşumdur” diyen Op. Dr. Aydın Ulaş, “Vücutta başka yerlere, başka organlara yayılabilme özelliğine sahiptir. Meme kanseri hücreleri ulaştığı yerde ana tümöre benzeyen ve kontrolsüz büyüyen kitleler oluşturabilirler” dedi.

“Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü”

“Kadınlarda görülen en sık kanser tipi meme kanseridir” diyen Ulaş, “Yaşam boyu risk, yüzde 25-30 menopoz (adet döngüsünün sona ermesi) öncesi(premenopozal) dönemdedir. Yüzde 70-75 menopoz sonrası (postmenopozal) dönemdedir. Tüm meme kanserlerinin yüzde 99’ u kadınlarda görülür. Kadın cinsiyete sahip olmak ana risk faktörüdür. Meme kanserlerinin yüzde 1’ i de erkeklerde görülür. Nadir olmasına rağmen erkeklerde de meme kanseri görülür ve tedavisi kadınlara göre değişkenlikler gösterir. Geliştirilen yeni tedavi yöntemleriyle, hastalığın ileri aşamalarında da yaşam süresi uzamakta ve yaşam kalitesi artmaktadır” şeklinde dile getirdi.

Op. Dr. Aydın Ulaş, meme kanseri belirtilerini şu şekilde sıraladı: “Memede yapı ve şekil bozukluğu, memede kitle ele gelmesi, Meme başında çekinti olması, memede deriden kabarık sertlikler bulunması, meme başında kabuklu iyileşmeyen yara olması, meme başından akıntı gelmesi, meme derisinde çekinti görülmesi, meme derisinde portakal kabuğu görünümü oluşması, meme derisinde kızarıklık olması, memede açık yara, koltuk altında beze ele gelmesi.”

Op. Dr. Aydın Ulaş, “Meme kanserli kadınların yüzde 70’ine yakınında ilk bulgu kitle varlığıdır. Meme kitlelerinin üçte birini kadınlar kendileri saptayarak doktora gelirler” dedi.

“Pek çok faktör meme kanseri gelişiminde etkilidir”

Dr. Ulaş, “Tüm organ ve sistemlerin kanserlerinde olduğu gibi meme kanserinin de oluşmasında tek bir faktör yoktur. Stres, çevresel faktörler, radyasyon, genetik özellikler, kimyasallara maruz kalma, beslenme alışkanlıkları, yüksek hormon maruziyeti, sigara ve alkol gibi pek çok faktör meme kanseri gelişiminde etkilidir. Bu faktörlerden bazıları tek başına meme kanserine yol açabileceği gibi, bezen birkaç faktör birlikte meme kanserinin sebebi olabilir” ifadelerinde bulundu.

“Meme kanserinin tedavisinde erken tanı çok önemlidir”

“Meme kanserinin tedavisinde erken tanı çok önemlidir” diyen Ulaş, meme kanserinin tanısı kendi kendini muayene ve tarama programlarıdır. Her kadın; Menarş (ilk adet görme) sonrası başlayarak, her ay kendi kendini muayene etmelidir. Ailede en erken meme kanseri çıkan kişinin meme kanseri olduğu yaştan 10 yıl önce doktor kontrolüne başlamak gereklidir. Meme cerrahı riskli kadını takip etmesi gereken kişidir. 30 yaşından sonra, her yıl doktor muayenesi ve USG ile meme görüntülemesi yapılmalıdır. Gerekli durumlarda bunlara, mamografi, MRI gibi ek görüntüleme yöntemleri eklenebilir” dedi.

“40 yaşında her kadının izlemde temel olacak bir meme filmi (mamografisi) olmalıdır!”

Op. Dr. Aydın Ulaş, “40 yaşından sonra her yıl doktor muayenesi, mamografi ve USG taraması, rutin olarak yapılmalıdır. (Gerekli durumlarda meme cerrahi ve radyolog önerisi ile daha sık) Gerekli durumlarda bunlara, tomosentez, MRI gibi ek görüntüleme yöntemleri eklenebilir” dedi.

“Meme kanseri ne kadar erken tanınırsa, tedavi başarısı o kadar yüksektir!”

Aydın Ulaş, “Meme kanseri tedavisinde cerrahi aslında tedavinin olmazsa olmaz parçasıdır. Memedeki tümörlü bölgenin ve yayılım bölgesinin (koltuk altı /aksilla lenf bezleri) cerrahi yöntemle mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Meme kanseri cerrahi tedavisinde; meme tümörünün büyüklüğü, boyutları, meme tümörünün memede kapladığı alan, meme/tümör oranı, meme kanserinin histopatolojik tipi, meme kanserinin biyolojik alt tipi, meme kanserinin koltuk altı/aksilla lenf bezlerine yayılım yapıp yapmadığı, koltuk altı lenf bezlerinden kaçının ne şekilde tümörle tutulduğuna göre pek çok ameliyat seçeneği vardır” şeklinde açıklamalarda bulundu.