Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemini daha güçlü tutmak ve hastalıklara, özellikle de gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltmak için sağlıklı ve yeterli beslenmek gerekiyor.
Nev Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet bölümünden Diyetisyen Çağla Güngör, kış aylarında sağlıklı beslenmenin sırlarını açıkladı.
“Kış deyince akla gelen en önemli vitaminlerden birisi C vitaminidir”
“Kış mevsimi sebze ve meyveleri ihtiyaca yönelik çeşitli vitamin ve mineralleri içerisinde barındırıyor” diyen Diyetisyen Çağla Güngör, “Kış deyince akla gelen en önemli vitaminlerden birisi C vitaminidir. C vitamini de A ve E vitamini gibi antioksidan vitaminlerdendir. Turunçgiller, kırmızı ve yeşil biber, yeşil yapraklı sebzeler, lahana gibi besinler de C vitamini bakımından zengin olan kış meyve ve sebzeleridir. A ve E vitaminleri de bağışıklık konusunda bizim için son derece önemlidir. E vitamini içeriği yüksek olan yiyecekler ise badem, ay çekirdeği, fındık, fıstık, avokado, kırmızı tatlı biber, kivi gibi sebze meyvelerdir. A vitamini beta karoten içeriği yüksek olan domates, havuç, kırmızı biber gibi sebzelerde ve yeşil yapraklı sebze gruplarında aktif bulunur. Ancak A, D, E, K vitaminleri yağda çözünen vitaminler olduğu için bunlarla beraber yağlı bir grubu kullanmak çok daha doğru olur. Örnek vermek gerekirse hepimiz havucun göz için çok faydalı olduğunu biliriz ancak bilmediğimiz şey, havucu elimize alıp tek başına yemekten ziyade yanında fındık, badem, fıstık vb. bir yağlı tohum grubuyla kullanmak ya da zeytinyağlı havuç salatası yapmanın daha etkili olduğudur” ifadelerinde bulundu.
“Balık kış aylarında tüketilebilecek en iyi protein kaynağıdır”
“Balık kış aylarında tüketilebilecek en iyi protein kaynaklarındandır” diyen Güngör, “Ayrıca omega-3, kalsiyum, fosfor ve E vitamini açısından da zengindir. Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Ancak pişirme yöntemi önemlidir; kızartma yerine, fırında pişirme ya da ızgara tercih etmelisiniz” dedi.
“Kış aylarında önemli olan diğer bir konu da kilo problemidir”
Diyetisyen Çağla Güngör, “Kış
aylarında önemli olan diğer bir konu da kilo problemidir. Çünkü hareketimiz yaz
ayına göre kısıtlandığı ve evde geçirilen zaman dilimi uzadığı için paketli
gıdalara, atıştırmalıklara olan yönelimimiz artıyor. Ayrıca soğuk günlerde
vücut ısınmak için biraz daha fazla enerji harcıyor. Bu süreci doğru
yönetebilirsek kilo vermek mümkün ancak bu süreçte daha fazla ısınmak isteyen
vücudun enerjisini yükseltmek için besinlerin termik etkisinden yararlanmak
isteyebilir ve yemek yeme konusunda size sinyal verebilir. Bu dönemde
tercihiniz sıcak çorba, tarçınlı süt veya ballı bitki çayı, kuru meyveler ya da
mevsim meyveleri gibi seçenekler olursa hem bağışıklığınız için hem de kilo
verme konusunda rahat bir süreç için avantaj oluşturabilir” şeklinde
açıklamalarda bulundu.
-
Dyt. Çağla Güngör Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Obezite cerrahisi ile aşırı ki...
- Soğuyan havalarda içinizi ısıt...
- İleri yaştaki bel fıtığı korku...
- Kalp damarlarının incelemesind...
- Kadın sağlığını tehdit eden se...
- Güngör: “Kış aylarında boğaz a...
- Okullarda el, ayak, ağız hasta...
- Ağrılara doğal çözüm: Nöralter...
- AIDS hastalığı tüm dünyada hız...
- Safra kesesi taşları neden olu...