Nev Sağlık Grubu
EN
Kış Aylarında Çocuklarda Görülen Hastalıklara Dikkat!

Kış aylarında çocuklarda bazı hastalıkların daha yaygın görüldüğünü ifade eden Nev FSM Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mümine Hacıoğlu Gençler, “Kış mevsimi gelince, polikliniğimize gelen miniklerimizde özellikle bazı hastalıklar daha sık görülüyor. Biz ebeveynlere hastalıklar karşısında panik yapmamalarını ve doğru tedavi için kesinlikle uzman bir çocuk doktorundan destek almalarını öneriyoruz" dedi.

Belirtiler dikkate alınmalı

Hastalık belirtilerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Mümine Hacıoğlu Gençler, “Soğuk algınlığı en sık görülen hastalıklardan biridir. Viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma gibi belirtilere neden olur. Grip (İnfluenza) ise yüksek ateş, kas ağrıları, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle karakterizedir ve görülme sıklığı daha yaygındır” dedi.

Soğuk ve nemli hava bronşitle ilişkilendirilir

Uzm. Dr. Gençler, “Soğuk ve nemli havalarla ilişkilendirilen bronşit, genellikle öksürük, balgam üretimi ve nefes darlığı gibi semptomlara yol açabilir. Bunun dışında, üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri de bronşitin ilk belirtileri ile benzerlik gösterebilir ve boğaz enfeksiyonları, sinüzit ve bademcik iltihaplanmaları da kış aylarında daha sık görülebilir” dedi.

Norovirüs ve Rotavirüse dikkat edilmeli

Norovirüs ve Rotavirüsün kış mevsiminde mide ve bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını ve dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Mümine Hacıoğlu Gençler, “Kış mevsiminde Norovirüs ve Rotavirüsün daha çok arttığını gözlemlemekteyiz. Bunun yanı sıra Astım, KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıkları kış aylarında şiddetlenebilir, dikkat edilmelidir” dedi.

Grip aşısı, hastalıkları önleyici tedbirler arasında

Son olarak Uzm. Dr. Mümine Hacıoğlu Gençler, “Kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek, elleri düzenli olarak yıkamak, kalabalık ortamlardan kaçınmak ve mevsime uygun giyinmek gibi önlemler, bu tür hastalıklardan korunmada yardımcı olabilir. Ayrıca, grip aşısı gibi önleyici tedbirler de alınabilir. Çocukları iyi gözlemleyip, hastalıkların ilk belirtilerinde uzman bir çocuk sağlığı doktoruna muayeneye götürüp, tedaviye hastalığın erken evresinde başlanmasını sağlamak da en etkili tedbirler arasında yer alıyor” diyerek sözlerine son verdi.