Genel olarak kadınların birçoğunda görülebilen ve özellikle ilerleyen yaşlarda daha çok rastlanarak, kadınların yaşam kalitesine negatif yönde etki eden myomlar, rahimde çok sayıda olabildikleri gibi tek olarak da oluşabilirken, uzmanlar bu sorun karşısında kadınların mutlaka dikkatli olması gerektiği yönünde çağrılarını ihmal etmiyor.
Rahimdeki iyi huylu büyümeler olarak adlandırılan ve 35 yaşın üzerindeki her 4 kadından birinde rastlanan myom ile ilgili bilgiler veren Nev Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Akesen, kişideki yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği gibi üremeyi engellemesi bakımından ciddi önem taşıyarak, kısırlığa ve düşüğe de neden olabilen bu sorunun ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.
Özellikle kasıklarda ağrı hissedilmesi durumunda, geç kalmadan doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Sibel Akesen; “Myomlar, rahim duvarında ortaya çıkan ve genel olarak iyi huylu olarak tanımlanan tümörlerdir ve 1mm ile 20 santimetre arasında olabilmektedir. Rahim duvarında tek yumru şekilde veya birçok dağınık halde de görülebilir. Myomlarda kansere neden olabilecek durum pek oluşmaz. Bazı myomlar hamilelik sonrasında kendiliğinden de kaybolabilmektedir. Yavaş bir şekilde büyüme gösteren myomlar, genel olarak belirti vermezler. Ancak, çok hızlı şekilde büyüme görülmesi halinde belirti vermeye başlarlar ve bu durum karşısında, cerrahi müdahale gerekliliğinden ötürü, rahmin alınması gerekli olabilir” dedi.
“Düzenli Takip Şart”
Kadında myom tanısı konulması durumunda yapılması gerekenleri aktaran Dr. Sibel Akesen; “Basit jinekolojik kontroller sayesinde myomların tanısı konulabilir. Myomlar erken dönemdeki gebelik, yumurtalık ve bağırsak tümörleri ile karışabildiğinden dolayı, hastalara yönelik mutlaka detaylı bir inceleme yapılmalıdır. Myom görülmesi durumunda, rahimdeki tüm myomların operasyon ile çıkarılmasına gerek yoktur. Ağrı, basınç hissi, düzensiz ve aşırı kanama yakınmaları olmayan hastaların düzenli kontrolleri yapılarak, myom boyutları takip edilmektedir. Ancak teşhislerin ardından operasyon gerektiren durumlarda, myomektomi denilen myom nüvelerinin tek tek çıkarılması ya da vakanın boyutuna göre rahimin alınması şeklindeki operasyonlar yapılmaktadır. Myomektomi de artık laparoskopi ve histeroskopi denilen yöntemlerle yapılıyor. Karın boşluğuna doğru büyüyen myomlar laparoskopi, rahmin içine doğru büyüyenler de histeroskopi yöntemleriyle çıkarılmaktadır. Myomlar genelde vakasına göre bu cerrahi yöntemlerden biriyle tedavi edilmektedir. Ek olarak, medikal ya da kişisel sebeplerle cerrahi müdahale tüm hastalar için uygun olmayabilir. Bu noktada hasta, örneğin semptomların menopozda azalacağını düşünüyorsa, o zamana kadar beklemeyi tercih edebilir” şeklinde konuştu.
Popüler Yazılar
- Akciğer kanserinin bir numaral...
- Boğaz kuruluğu neden olur? Boğ...
- Akciğer kanserine yakalanmamak...
- Check Up nedir? Check Up neden...
- Pankreas kanseri nedir? Pankre...
- Kış aylarında cilt bakımı nası...
- Kış aylarında sağlıklı beslenm...
- Meme kanserinde erken teşhis h...
- Mamografi erken tanı ve tedavi...
- Nev Esentepe Hastanesi’nden ‘E...