Kadınlarda ve erkeklerde, çeşitli nedenlerden dolayı bebek sahibi olamamak, kısırlık veya diğer adıyla infertilite olarak açıklanırken, bu durumun ortaya çıkmasında da herhangi bir korunma yöntemi olmaksızın, 1 yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen bebek sahibi olunamaması göz önünde bulunduruluyor.
Dünya genelinin yaklaşık %15-20’lik bir kesimi, kendi isteğine rağmen çocuk sahibi olamıyor. Buna neden olan faktörlerin içerisinde de kadın kaynaklı nedenler %50'lik bir kısmı kapsamaktadır. Ülkemizde de kısırlık görülme sıklığı yaklaşık % 15 olarak kabul ediliyor.
“Kadın kısırlığının en önemli nedeni, her ay bir yumurta üretmesi gereken kadının, bu yumurtayı üretmemesi veya doğru ya da her zaman üretmemesidir” diyen Nev Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Gönül Doyran, 30’lu yaşlardan sonra bir kadının yumurta sayısının ve kalitesinin azaldığını belirterek, kısırlıkla ilgili önemli bilgiler verdi.
Çeşitli Faktörler Bu Soruna Neden Olabiliyor
Kısırlığın görülmesinin farklı etmenlerden dolayı kaynaklandığını aktaran Dr. Gönül Doyran; “Yaşam koşullarının değişmesiyle oluşan hormonal dengesizlikler, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve endometriozis hastalığının artması, kadının yumurtalık kanallarının tıkanık olması, kişinin kariyer veya farklı nedenlere bağlı olarak geç hamile kalmak istemesi, gebelikle ilgili olumsuzlukların artmasına ve gebeliğin oluşmamasına neden olabiliyor. Bunların dışında anne adayının sigara ve alkol kullanması, spiral kullanımı, beslenme problemleri ve ileri yaş gibi etmenler de gebeliği tehdit etmektedir” dedi.
Bu Uyarılara Dikkat!
Gebeliğin oluşması için belli bir sürenin geçmesi gerektiğini anımsatan Dr. Gönül Doyran, sağlıklı çiftlerin yüzde 25’inin, yumurtlama döneminde hamile kaldığını belirterek, bilinen bir hastalık yoksa eğer evli çiftlere en az bir yıl boyunca korunmasız birliktelik önerildiğini kaydetti.
Kısırlığın önüne geçebilecek etmenlere de değinen Dr. Doyran; “Beslenme şekline dikkat edilerek, alkol ve sigaradan mümkün olduğunca uzak durulması gerekiyor. Antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçlar bilinçsizce kullanılmamalıdır. Çevresel zararlı etmenlerden uzak durulması, stresten uzak bir yaşam sürdürülmesi, düzenli uyku ve düzenli cinsel yaşamla birlikte bebek sahibi olma şansı artmaktadır” açıklamalarında bulundu.
-
Op. Dr. Gönül Doyran Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Hamilelik belirtileri nelerdir...
- Akciğer kanserinin bir numaral...
- Boğaz kuruluğu neden olur? Boğ...
- Akciğer kanserine yakalanmamak...
- Check Up nedir? Check Up neden...
- Pankreas kanseri nedir? Pankre...
- Kış aylarında cilt bakımı nası...
- Kış aylarında sağlıklı beslenm...
- Meme kanserinde erken teşhis h...
- Mamografi erken tanı ve tedavi...