Türkiye’de 45-65 yaş aralığındaki her 2 kişiden birinde olduğu tahmin edilen hemoroid (basur) hastalığıyla ilgili uzmanlar yaşanan artışa dikkat çekiyor.
“Günlük hayatı olumsuz etkileyen, halk arasında ‘basur’ olarak da bilinen hemoroid her yaşta ortaya çıkabilirken, özellikle 45-65 yaş aralığındaki yetişkinler ve hamile kadınlarda daha çok rastlanıyor” diyen Nev Sağlık Grubu Genel Cerrahi bölümünden Doç. Dr. Mutlu Şahin açıklamalarda bulundu.
Şahin, “En sık görülen anal bölge hastalığı hemoroittir. Farklı taramalara göre toplumdaki insanların yüzde 4 ile yüzde 55’inin hemoroidi olduğu bildirilmiştir. Bu oranlar arasındaki fark, bu hastalığa sahip kişilerin çoğunun, bu hastalığın semptomlarının normal hayati aktivitelerini çok fazla etkilemediğini düşünerek ciddiye almamasındandır. Oysaki, bu, hastalığın ilerlemesine ve daha basit tedavi metotları varken daha zor tedavi yöntemleri uygulamak zorunda kalınmasına sebep olur” dedi.
“Hemoroid türleri nelerdir”
Şahin, “Hemoroidler, iç ve dış hemoroid olarak sınıflandırılabilir. İç hemoroidler sıklıkla 45-65 yaşlarında görülür. Kadınlarda ve erkeklerde benzer oranlarda görülmektedir. Hemoroidlerin büyük kısmı sadece diyet ve bağırsak alışkanlıklarını değiştirerek gerilemektedir. Yine, büyük bir grup hastada ilaç tedavisi yeterli olur. Hemoroid hastalarının yaklaşık yüzde 10’unda cerrahi müdahale gereklidir” dedi.
“Hemoroid nasıl önlenir”
“Lif bakımından zengin bir beslenme düzeni kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerini düzenler. Bu, hemoroid riskini azaltır” diyen Şahin, “Günlük yeterli miktarda su tüketmek, bağırsak hareketlerini kolaylaştırarak dışkının yumuşak kalmasına yardımcı olur. Hedefiniz günde en az 8 bardak su içmek olmalıdır. Tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin. Tuvalette uzun süre oturmaktan kaçının, çünkü bu durum makat bölgesine baskı yapabilir. Aşırı ıkınmaktan kaçının. Fiziksel aktivite bağırsak hareketlerini destekler. Uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçının, özellikle masa başı iş yapıyorsanız düzenli aralıklarla kalkıp hareket edin. Baharatlı gıdalar ve işlenmiş yiyecekler, hemoroid semptomlarını tetikleyebilir. Dengeli bir diyet tercih edin. Temizlik ve hijyene dikkat edin. Sert tuvalet kağıtları yerine yumuşak ve nemli mendiller kullanabilirsiniz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
-
Doç. Dr. Mutlu Şahin Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Hemoroid (Basur) nedir? Neden ...
- Sınav stresi ile nasıl mücadel...
- Gastrit nedir, belirtileri nel...
- İnfluenza A sıklığı artıyor! D...
- Çocuklar kış hastalıklarından ...
- Rahim ağzı kanseri erken tanı ...
- Tırnak batması tedavi edilmezs...
- Obezite cerrahisi ile aşırı ki...
- Soğuyan havalarda içinizi ısıt...
- İleri yaştaki bel fıtığı korku...