“Günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen hastalıklardan bir tanesi de gastrittir” diyen Nev Sağlık Grubu Gastroenteroloji bölümünden Uzm. Dr. Mustafa Özel, gastrit ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Özel, “Gastrit, midede iltihaplanma durumudur. Bu iltihap, mide örtüsünün hasar görmesi veya irritasyona uğraması sonucu ortaya çıkar. Ülkemizde yaygın görülür. Çocukluk çağında erişkine göre daha az görülür. Gastritler akut ve kronik olarak ikiye ayrılabilir. Akut hızlı gelişen yakın zamanda ortaya çıkan semptomların daha şiddetli olduğu demektir. Kronik gastritler de şikayetler daha hafiftir ve uzun süreli vardır” dedi.
“Gastrit belirtileri nelerdir?”
Uzm. Dr. Mustafa Özel, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık, iştah kaybı, mide yanması gibi belirtiler olabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“Gastrit neden olur?"
Gastrite neden olan faktörleri sıralayan Özel, “Enfeksiyonlar, özellikle Helicobacter pylori gastritin en sık nedenidir. Helicobacter pylori midenin asidik içeriğinde uzun süre yaşayabilir. Bulunduğu yerde iltihaplanma yapabilir. Midenin yapısını da değiştirir. Kanser, lenfoma gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Aşırı alkol ve yoğun sigara tüketimi, uzun süreli aspirin veya diğer anti-inflamatuar ilaçların kullanımı (Ağrı kesiciler, dolorex, arveles vb.) stres, otoimmün hastalıklar, düzensiz ve kötü beslenme, kronik safra reflüsü, gıda zehirlenmesi, yaşlılık, travmatik yaralanmalar, geçirilen bazı ameliyatlar, HIV gibi hastalıklar, kemoterapi ilaçları veya radyasyon tedavisi gibi durumlar gastrite neden olabilir” dedi.
“Gastrit nasıl tedavi edilir?”
Tedavi yöntemleri şunları içerir diyen Özel, “İlaç tedavisi (asit baskılayıcılar, antasitler, antibiyotikler) Mide asidi azaltılarak şikayetler azalır. Uzun süreli bu tedaviyi kullanmamak lazım. (5 yıldan fazla genelde vermiyoruz) Diyet değişiklikleri, alkol ve sigara kullanımının bırakılması, stres yönetimi” şeklinde tedavi yöntemlerini açıkladı.
Özel, “Hasta 50 yaş üstü ise veya açıklanamayan kilo kaybı, erken doyma, inatçı kusma, yutma güçlüğü, sarılık gibi semptomlarından herhangi biri eşlik ediyorsa veya kansızlık, karında ele gelen şişlik- kitle gibi bulgular eşlik ediyorsa (Biz bunlara alarm semptomlar deriz) gastroskopi ile sindirim sistemi kontrolü muhakkak yapılmalıdır” dedi.
“Gastriti bulunan hastalar hangi yiyecekleri tüketirken dikkatli olmalı?”
Gastriti bulunan hastalar için dikkat edilmesi gereken besinleri açıklayan Özel; baharatlı yiyecekler, asitli gıdalar (örneğin, narenciye meyveleri), kafeinli içecekler, çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler, yağlı yiyecekler, kızartılmış yiyecekler, süt ve süt ürünleri, işlenmiş ve paketli gıdalar” şeklinde uyarılarda bulundu.
-
Uzm. Dr. Mustafa Özel Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- Sınav stresi ile nasıl mücadel...
- Gastrit nedir, belirtileri nel...
- İnfluenza A sıklığı artıyor! D...
- Çocuklar kış hastalıklarından ...
- Rahim ağzı kanseri erken tanı ...
- Tırnak batması tedavi edilmezs...
- Obezite cerrahisi ile aşırı ki...
- Soğuyan havalarda içinizi ısıt...
- İleri yaştaki bel fıtığı korku...
- Kalp damarlarının incelemesind...