Nev Sağlık Grubu
EN
Havuzda göz sağlığınızı koruyun!

Nev Bandırma Göz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Duygu Kunak Mart, yaz aylarında havuz kullanımının artmasıyla birlikte oluşan bazı göz hastalıklarıyla ilgili bilgiler verirken, bu hastalıklardan nasıl korunulabileceği hakkında açıklamalarda bulundu.

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte serinlemek için yüzme havuzlarını tercih eden kişi sayısının oldukça fazla olduğunu ifade eden Op. Dr. Duygu Kunak Mart, gerekli bazı basit önlemler alınmadığında, havuzda, güneş altında ve havuz dışında geçirilen zamanın, göz sağlığımızı ciddi anlamda tehdit edebildiğini belirti.


Ultraviyole ışınları engelleyen güneş gözlükleri kullanılmalı

Dr. Mart, “Havuz dışında ve güneş altında, mutlaka uygun koruma özelliklerine sahip güneş gözlüğü takmamız gözlerimizi korumak açısından çok büyük önem arz ediyor. Çünkü güneş ışınlarının göz üzerindeki olumsuz etkileri (katarakt, pterjium (kuş kanadı), korneada yaşlılık halkası, göz çevresi derisinde kanserler vb.) genellikle yıllar sonra ortaya çıkıyor. Güneş gözlüğü alınırken ise ultraviyole (mor ötesi) ışınların göze girişini engellediğine dair sertifikası olanlar ve Avrupa Birliği güvenlik kriterlerine uygunluğu gösteren CE belgeli ürünler tercih edilmelidir. Erken yaşlardan itibaren güneş gözlüğü kullanarak gözlerimizi güneşin zararlı etkilerinden koruyabiliriz. Bu nedenle çocuklarımıza da küçük yaştan itibaren güneş gözlüğü takma alışkanlığı kazandırmamız gerekmektedir” diye belirtti.

Havuzların hijyenik olması önemli

Havuzların temizliği ve hijyeni için klor ve diğer dezenfektanların havuz suyundaki mikroorganizmaların yok edilmesi için aktif olarak kullanılmasına rağmen yine de havuz suyundan kaynaklanan göz enfeksiyonlarına, hatta bunların salgınlarına sıklıkla tanık olunduğunu belirten Op. Dr. Duygu Kunak Mart, “Bunlara sebep olan organizmalar havuz suyunda klor ve diğer dezenfektanların azalması durumunda çoğalıp enfeksiyon nedeni oluyorlar. Özellikle adenovirüs adı verilen mikroorganizma klor ve dezenfektanlara dayanıklı olması sayesinde, havuz sularında enfeksiyon salgınlarının başlıca nedeni olabiliyor. Bu enfeksiyonlar tipik olarak içinde bulunduğumuz bahar ve yaz aylarında sıklaşıyor. Adenovirüsler en sık üst solunum yolu enfeksiyonu yapmakla birlikte gözde ağır seyreden konjonktivitlere, ishallere ve kulak enfeksiyonlarına da neden olabiliyor. Ayrıca alerjik bünyesi olan kişilerde havuzdaki klor ve diğer dezenfektanlar gözde alerjik reaksiyonlara ve kimyasal konjonktivite de sebep olabiliyor” dedi.

Havuzda göz sağlığımızı korumak bizim elimizde

Öncelikle temizlik ve hijyen kurallarına uyulduğundan emin olduğumuz havuzlara girmeyi tercih ederek işe başlayabileceğimizi belirten Dr. Mart, “Havuz suyundaki aktif klor düzeyi 0.3-0.6mg/l, pH değeri ise 7.2-7.6 değerleri arasında olmalıdır. Bunun yanında alınabilecek kişisel önlemlerle havuz suyunun hijyenine katkıda bulunabiliriz. Örneğin hasta olduğumuzda (ishal, konjonktivit, üst solunum yolu enfeksiyonları) havuza girmemeliyiz. Böylece kendimizden kaynaklanabilecek mikroorganizmaların havuza ulaşmasına engel olmuş oluruz. Havuza girmeden önce mutlaka sabunlu suyla duş almalıyız. Böylece havuz suyunun asit dengesini (pH) değiştirmemiş oluruz ve havuz suyundaki klor ve diğer dezenfektanlar bizi daha iyi korurlar. Havuzda geçirdiğimiz her 1 saat sonunda tekrar duş almamız, vücudumuzdan havuza geçecek ter ve diğer salgıları azaltacak ve havuz suyunun dengesini koruyacaktır. Havuza girmeden veya aralarda tuvaleti kullanırsak mutlaka eller sabunla yıkanmalı, havuza girmeden önce ise ayakları sterilize eden sulardan geçerek havuza girmeliyiz” dedi.

Havuz gözlükleri kullanılabilir

Mart, “Kişisel önlem olarak, havuza girerken havuz gözlükleri kullanılabilir. Böylece gözlerimizin havuz suyuyla mümkün olduğunca az temas etmesini sağlarız. Yine kontakt lens kullanıyorsak havuza kontakt lenslerle girilmemesi, eğer girilecekse de günlük kullan-at kontakt lenslerin tercih edilmesi önemli. Adenovirüs gibi mikrobik ajanlar vücuda girerken sıklıkla ağız ve solunum yollarını kullandıkları için havuz suyunu içmemek, ağız ve burnumuzda dolaştırmamak da oldukça önemlidir” diyerek sözlerine son verdi.