Nev Sağlık Grubu
EN
Çocuklarda Göz Kayması Okul Çağı Öncesi Tedavi Edilmeli

Çocukluk çağında ortaya çıkan göz kayması (şaşılık) sorunu, erken dönemde tedavi edilmediği takdirde çocuğun gözünde kalıcı hasarlar bırakmanın yanı sıra; özellikle okul çağında hem derslerini, hem de arkadaşları tarafından gelebilecek olası tepkilerden ötürü de bu sorunu yaşayan çocuğun psikolojisini negatif yönde etkileyebiliyor.

Gözlerin paralel bir şekilde bakmaması ve farklı yönlere doğru bakması olarak nitelendirilen göz kayması sorunun, özellikle doğum sürecinin hemen ardından ilk 6 aylık süreçte tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Nev Esentepe Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Bayram Çalışkan, ilerde yaşanabilecek olası sorunlar karşısında ebeveynlerin erken adım atmalarının faydalı olacağını söyledi.

Gözlerde yaşanan kaymanın büyük çoğunluğunun, 2-3 yaş aralığındaki çocuklarda ortaya çıktığını aktaran Dr. Çalışkan, sorunun tespit edilmesinden sonra hızlıca aksiyon olarak tedavisine başlanmadığı ve 7-8 yaşına kadar da tedavi edilmediği müddetçe, ilerleyen zamanlarda görme tembelliğine yol açabildiğini vurgulayarak, göz kaymasının ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Erken Teşhis Çok Önemli

Sorunlu hamilelik dönemi, problemli doğum olması, çocuğun gelişim süreci veya geçirdiği hastalıkların şaşılığa neden olabileceğini belirten Op. Dr. Bayram Çalışkan; “Şaşılığın oluşmasıyla ilgili tek bir neden yoktur. Doğum süreci ve sonrasındaki faktörler olduğu gibi genetik yatkınlık da bu sorunla bağlantılı olabiliyor. Özellikle ailede gözünde kayma olan varsa, çocuklarda da görülme ihtimali artmaktadır. Yetişkinlerde görülen göz kaymalarının birçoğu da çocukluk döneminde tedavi edilmeyip bu dönemde ortaya çıkan kaymalardır. Bu açıdan göz kaymaklarında erken dönemde teşhis ve tedavi süreci çok önem taşımaktadır” dedi.

Düzenli Göz Kontrolleri İhmal Edilmemeli

Göz kayması probleminin tespit edilip, tedavi sürecine başlanmasının ardından, çocuğun geleceği açısından düzenli kontrollerin önemine dikkat çeken Dr. Bayram Çalışkan, gözün kayma nedenine göre görme bozuklukları için gözlük, göz tembelliği varsa da kapama bandı sayesinde gözün kapatılmasının veya çeşitli göz egzersizlerinin faydalı olacağını söyledi. Çalışkan ayrıca, gelişen teknoloji ışığında uygulanan operasyonların da başarılı sonuçlar ortaya çıkardığını ifade etti.