Nev Sağlık Grubu
EN
Çocuklarda Doğuştan Katarakt Görülebiliyor

Toplum genelinde yalnızca ilerlemiş yaşlardaki insanlarda görüldüğü düşünülen katarakt, göz tansiyonu ve göz tümörleri gibi hastalıkların, doğumdan itibaren bebeklerde de görülebilen sorunlar arasında yer aldığını belirten Nev Esentepe Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Bayram Çalışkan, ebeveynlere yönelik bu yönde önemli bilgiler paylaştı.

Çocuklarda göz muayenesinin önemine dikkat çeken Op. Dr. Bayram Çalışkan, göz içerisindeki doğal merceğin saydamlığını kaybetmesinden dolayı meydana gelen kataraktın, yenidoğan çocuklar arasında da sıklıkla baş gösterebildiğini belirterek, annelerin hamilelik sürecinde yaşadığı hastalıkların, çocukların anne karnındaki gelişimlerini doğrudan etkilediğinden ötürü bu tip sıkıntıların baş gösterebildiğini söyledi.

“Tedavi Edilmezse Görme Fonksiyonunda Ciddi Kayıp Yaşanabilir!”

Doğuştan meydana gelebilen çocuklardaki katarakt hastalığında erken teşhisin önemine vurgu yapan Dr. Çalışkan; ”Çocuklardaki katarakt hastalığında eğer erken teşhis imkânı olursa, yapılacak operasyonla birlikte, gözdeki mevcut sorun kolayca çözülebilir. Bu bakımdan dolayı ebeveynlerin, çocuklarındaki özellikle göz bebeklerinde gri-beyaz renginde perde görmesi durumunda, hiç vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekiyor. Eğer bu süreçte geç kalınırsa, katarakttan ötürü çocuğun, gerek göz ve gerekse beyinde görme merkezlerinde yeterli gelişme oluşmaz ve geç yapılan müdahaleden dolayı da beklenen sonuç alınmama ihtimali söz konusu… Çocuklarda tedavi edilmeyen doğuştan katarakt hastalığı, gözdeki görme fonksiyonunu yüzde 90 düzeyinde azaltabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Doğru Beslenme Şart”

Katarakt hastalığında doğru beslenmenin de önemine vurgu yapan Çalışkan; ”Özellikle E ve C vitamininden yoksun beslenmek, yeşil sebzeyi yeterli tüketmemek, bu hastalığın oluşma ihtimalini artırıyor. Ayrıca sigara kullanımı ve fazla miktarda güneş ışığına maruz kalmak da katarakt açısından önemli bir risk faktörüdür. Balık tüketimi ve sebze yemek katarakt oluşumunu önemli ölçüde geciktirir. Aynı şekilde ceviz ve keten tohumu tüketmek de genel göz sağlı açısından faydalı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır” açıklamalarında bulundu.