HIV/AIDS konusunda toplum farkındalığını artırmak üzere, 1 Aralık günü 1988 yılından beri Dünya AIDS Günü olarak kabul edilmiştir. Nev Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları/Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, 1 Aralık Dünya AIDS Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“Tüm dünyaya hızla yayılmaktadır”
Uzm.Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, “AIDS Hastalığı, HIV ((Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) adı verilen bir virüsle oluşan bulaşıcı bir hastalık olup, 1981 yılından beri bilinmekte ve tüm dünyada hızla yayılmaktadır. Henüz aşısı olmayan bu hastalıkla en etkili mücadele yolu, bu virüsün bulaşma yollarını bilerek etkin bir biçimde korunmaktır. Bulaşma yolu en sık korunmasız cinsel ilişki ve damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile olmaktadır” dedi.
“Cinsel yolla bulaşma oranı yüzde 95’lerde”
“Cinsel yolla bulaşma oranı yüzde 95’lerdedir” diyen Özsoy, “Tek eşliliğin yanı sıra riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır. HIV ile enfekte hamilelerin bebeklerine HIV geçişini önlemek için mutlaka hekim kontrolünde olmaları gerekir. Bu arada HIV infeksiyonunun HIV pozitif şahıslarla aynı iş ortamında çalışmakla, aynı okula gitmekle, sosyal ilişkilerle, sarılmakta, aynı ortamda bulunmakla, aynı çatal kaşık ve tabağı kullanmakla, aynı havuzu, aynı tuvaleti kullanmakla, böcek, sivrisinek vb. ısırmasıyla ve ter ile bulaşmadığını özellikle belirtmek gerekir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmaktadır. Ancak hastalığın aşısı bulunmamaktadır” ifadelerinde bulundu.
“1,3 milyon kişinin ise HIV’e yakalandığı tahmin edilmektedir”
Özsoy, “2023 yılında dünya çapında yaklaşık 630 bin kişinin HIV/AIDS ile ilişkili nedenlerle yaşamını yitirdiği, 1,3 milyon kişinin ise HIV’e yakalandığı tahmin edilmektedir. Ayrıca, 2023 yılında HIV ile yaşayan 40 milyona yakın insan olduğu ve bunların üçte ikisinin Afrika’da yaşadığı sanılmaktadır. Türkiye’de ilk vakanın tanımlandığı 1985 yılından 2021 yılı sonuna kadar 30.293 kişide HIV tanısı doğrulanmış ve 2.083 AIDS vakası bildirilmiştir. Dünya çapında, yetişkin nüfus arasındaki ortalama HIV yaygınlığı yüzde 0,7’dir. Bu oran riskli gruplar olarak tanımlanan seks işçilerinde yüzde 2,5, eşcinsel erkekler ve erkeklerle seks yapan diğer erkeklerde yüzde 7,5, damar içi uyuşturucu kullananlarda yüzde 5,0, trans bireylerde yüzde 10,3, cezaevlerindeki kişilerde yüzde 1,4’tür. HIV/AIDS konusunda toplumsal farkındalığı artırmak üzere, 1988 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1 Aralık tarihi Dünya AIDS Günü olarak kabul edilmiştir. Dünya AIDS Günü olarak kabul edilen bugünde, dünya genelinde HIV ile yaşayan insanlarla dayanışma içinde olunması çağrısında bulunmak ve AIDS nedeniyle hayatını kaybeden milyonlarca insanı anmak amacıyla etkinlikler yapılmaktadır” dedi.
“Toplumsal bilgi düzeyinin arttırılarak farkındalığın sağlanması çok önemli”
Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, “Ülkemizde HIV ile mücadelede yeni tanı alan genç nüfusun artması, HIV ile ilgili bilgi ve bilinç düzeyinin yetersiz olması, bireylerin damgalanma ve ayrımcılık korkusuyla durumlarını öğrenmekten kaçınmaları, dolayısıyla da tedaviye ulaşamamaları başlıca sorunlar arasında yer almaktadır. Bizim de Küresel AIDS Stratejisinin belirlenmiş olduğu öncelikleri dikkate alıp kendi HIV salgınımızı ve yanıtımızı değerlendirmemiz ve gerekenleri vakit kaybetmeden cesur hedefler ortaya koyarak yerine getirmemiz gereklidir. Bu bakımdan toplumsal bilgi düzeyinin arttırılarak farkındalığın sağlanması, HIV ile yaşayan bireylerin karşılaşabileceği ayrımcılığın engellenmesi ve sağlık hizmetlerine erişimde eşitsizliklerin giderilmesi, HIV ile küresel mücadelede başarıya ulaşmada belirleyici olacaktır” açıklamalarında bulundu.
-
Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy Özgeçmiş
Popüler Yazılar
- AIDS hastalığı tüm dünyada hız...
- Safra kesesi taşları neden olu...
- Hamilelik belirtileri nelerdir...
- Akciğer kanserinin bir numaral...
- Boğaz kuruluğu neden olur? Boğ...
- Akciğer kanserine yakalanmamak...
- Check Up nedir? Check Up neden...
- Pankreas kanseri nedir? Pankre...
- Kış aylarında cilt bakımı nası...
- Kış aylarında sağlıklı beslenm...