Nev Sağlık Grubu
EN
Sağlıklı ve mutlu ilişki için güven, saygı, sevgi vurgusu

Evlilik üzerine konuşan Nev FSM’den Uzm. Psk. Semanur Aslan, mutlu evliliğin sırrı için "Güven, saygı, sevgi üçünü yitmediğimiz zaman sağlıklı ve mutlu ilişki içinde oluruz" dedi.

"Her çiftin birbirleriyle severek ve isteyerek evlenmesine rağmen bir süre sonra ilişkilerin bozulmasına ne sebep oluyor?

Uzm. Psk. Semanur Aslan, "Mutsuz evliliğin işaretleri başlığı altında değinirsek aşk ve sevgi işin içine girdiğinde sorunları göz ardı ediyoruz. Ama aynı evin içine girdiğimizde bunun böyle olmadığını çoğu zaman görüyoruz. Kişilerin yaptığı hata partnerini değiştirmek. Partnerimizi değiştirmek istediğimizde sorunların daha da büyüdüğünü görüyoruz. Eşlerin evlendikten sonra karşılıklı paylaşımın bittiğini, vakit geçirmeyi azaltmaları mutsuz evliliğin işaretleri arasında adlandırabiliriz. İlişkide sorunları konuşamıyoruz. Hiçbir şey yokmuş gibi devam ediyoruz, çoğu zaman intikam duygusu birikiyor içlerinde, partnerler artık baskı altında hissediyorlar, en önemlisi hatalarımızı kabul etmiyoruz. Hata aramak değil mutlu olmak önemli aslında" ifadelerinde bulundu.

Sağlıklı ilişkinin olması için doğru ve net iletişimi vurgulayan Aslan sözlerine şöyle devam etti;

"Sınır ihlali yapan kişiler evlilikte kesinlikle mutlu bir adım atamıyor. Partnerler özel alanlarına saygı duyarsa o ilişki sağlıklı olur."

İlişkide narsist kişilere de değinen Aslan, "Narsist kişilikler tamamen bencildirler. Sen böylesin sen şöylesin der ve karşısındaki insanı öfkelendirip karşısına geçer. O yüzden narsistik kişililerle evli olan kişiler daha çok zor bir evlilik süreci geçirir mutlaka tedavi almak gerekir" dedi.

"İlişkiyi monotonlaştırmamak için ne yapmalıyız?"

Aslan monotonlaşma hakkında, "İki tarafında eğilebileceği alanlarının olması yapılabilecek aktiviteler, küçük sürprizler tamamen ilişkiyi ayakta tutar" tavsiyesinde bulundu.

"Haklı olmak yerine mutlu olmayı tercih edin"

Aslan şunları da vurguladı; "3 temel prensibimiz var güven, saygı, sevgi. Üçünü de hiçbir zaman yitirmemeye çalışmalıyız. Partnerinizin bir olay yaşadığınızda sadece kötü taraflarını ele almayın."

"Kendini sevmeyen bir insan partnerini de sevemez"

“Evlenelim ben onu değiştiririm.” algısı çok yanlış. Değiştirmeye çalışınca o ilişki mutsuzluğa gider. Kişi ilk kendini sevmeli sonra partnerini öyle kabul etmeli" diyen Aslan, "Tartışmalar büyüdüğünde, bir şeyleri toparlayamadıklarında mutlaka uzman desteği almalılar. Bol bol iletişim kurun, konuşmadan bir şeyleri çözemeyiz" diyerek sözlerini tamamladı.