Nev Sağlık Grubu
EN
Hamilelik dönemi diş eti rahatsızlıklarını artırabilir

Periodontal hastalıklar diş etleri ve dişi destekleyen çene kemiği gibi dokularda meydana gelen iltihabi hastalıklardır.

 

Diş fırçalama ve diş arası temizliğinin yapılmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Uzm. Diş Hekimi Utku Toyman, “Diş temizliği yetersiz yapıldığı durumlarda diş eti kenarında biriken bakteri plağı ve diş taşları diş etlerinde iltihaplanmalara neden olmaktadır” dedi.

 

En önemli bulgu kanama

 

Meydana gelen iltihaplanmanın en önemli belirtisinin diş etlerinde oluşan kanama olduğunu ifade eden Toyman şöyle devam etti: “Bu kanamalar diş fırçalama, elma gibi sert yiyeceklerin yenilmesi sırasında olabileceği gibi ileri durumlarda kendi kendine de olabilir. Hastalar sabahları uyandıklarında yastıklarında kan olduğundan şikâyet edebilirler. Diş etlerinde kızarıklık, şişlik, kaşınma gibi bulgular kanamaya eşlik edebilir.”

 

Hamilelik dönemi diş eti rahatsızlıklarını artırabilir

 

Hamilelik döneminde, annenin savunma sisteminin fetusa zarar vermemek için baskılanması ile hormonal değişikliklerin var olan diş eti rahatsızlıklarının şiddetini artırdığını vurgulayan Nev Esentepe Hastanesi Diş Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Diş Hekimi Utku Toyman, “Diş eti hastalığına sebep olan bazı bakteri türlerinin sayısında anormal derecede artışlar tespit edilir. Diş etlerinde kanamanın artması, diş etlerinin büyümesi, periodontal hastalıklara bağlı gelişen çene kemiğindeki erimelerin şiddetlenmesi, hamilelik tümörü denilen bir tür lokal diş eti büyümesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur ve hamileliğin özellikle 2. ve 3. ayında ortaya çıkar” açıklamasında bulundu.

 

Hamilelik tümörünün aşırı derecede büyüdüğü durumlarda hastanın bu dokuyu ısırabildiğini söyleyen Toyman, “Doku ısırıldığında ağrılı bir süreç başlar. Doğumla birlikte diş eti rahatsızlıklarının bulguları gerileme gösterebilir ancak kalıcı iyileşme için tedavi şart” uyarısında bulundu.

 

Hamileliğin diş eti sağlığına olan olumsuz etkilerinin tartışmasız bir gerçek olduğunu dile getiren Uzm. Hekim Toyman, “Diş eti sağlığının bozulmasının kesin olmamakla birlikte hamilelik üzerinde olumsuz etkileri olabileceği düşünülmektedir. Diş eti rahatsızlıkları ile erken doğum, düşük doğum ağırlığı, düşük gibi olumsuz hamilelik sonuçları arasında istatiksel bir ilişki olduğunu belirten çalışmalar olduğu gibi tam tersini belirten çalışmalar da mevcuttur” açıklamasında bulundu.

 

Hamilelik öncesi diş tedavisi tamamlanmalı

 

Hamilelik sırasında diş eti tedavilerinin kadın doğum doktoru konsültasyonunda yapılabildiğini söyleyen Toyman, şöyle devam etti: “Acil tedaviler ivedilikle yapılmakla beraber diğer tedaviler için hamileliğin 4, 5 ve 6. aylar tercih edilir. Basit diş taşı temizliği her dönem yapılabilir ve ağız hijyeninin kontrolü sağlanabilir. İleri tedaviler doğum sonrasına ertelenir. Özellikle planlı hamilelikler öncesinde diş eti ve diş tedavilerinin tamamlanması ve ağız hijyeni işlemlerinin doğru bir şekilde uygulanması hamilelik sürecinin rahat geçirilmesi, diş kayıplarının önlenmesi ve bebeği ağız içi kaynaklı bir enfeksiyonun muhtemel olumsuz etkilerinden korumak adına çok önemlidir.”

 

Hastalık ilerlerse çene kemiğinde erime olabilir

 

İltihaplı bölgelere tedavi uygulanmadığı taktirde durumun ilerleyeceğinin altını çizen Nev Esentepe Hastanesi Diş Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Diş Hekimi Utku Toyman sözlerine şu ifadeleri ekledi: “Hastalık ilerlerse dişleri destekleyen çene kemiğini de etkileyerek çene kemiğinde erimelere neden olur. İlerleyen dönemlerde diş eti çekilmeleri, diş ile diş eti arasındaki boşluğun artması ile derin ceplerin oluşması tedaviyi daha zor ve karmaşık bir hale getirir.”

 

###